Bispebjerg hospital

Bispebjerg Hospital – en perle

Bispebjerg Hospital ligger højt oppe – på toppen af Lersøparken. Med en hovedbygning med to tårne, der efter sigende er tænkt som duetårne, så man hurtigt kunne sende besked med brevdue!

Hospitalet er opført i 1913 ved Martin Nyrop – samme arkitekt, som tegnede Københavns Rådhus. Hospitalet er symmetrisk bygget op med identiske pavilloner, omkring en midterakse. Sygestuer og operationsstuer er forbundet med forbindelsesgange, der krydser tværvejene. Og desuden er der underjordiske gange, som forbinder hele området på kryds og tværs.

Når man går ind igennem hovedbygningen og går ligeud, så passerer man de seks pavilloner. I midten ligger et markant springvand, som er en lille udgave af det kæmpestore Gefion, som står ved Kastellet. Pavillonerne er omgivet af en apoteksbygning, fysioterapi (det gamle ‘Badehus’), sygeplejeboliger og køkken- og vaskeribygninger.

Bagerst i komplekset længst ude mod Tuborgvej ligger kapel og patologi.

Nye bygninger

Men et hospital står næppe urørt i 110 år – så gennem tiden er der kommet nye fløje til. For enden af de seks pavilloner opførtes i 1942 en ny kirurgisk afdeling. Og inden da blev der i 30’erne opført en psykiatrisk afdeling. Den er siden blevet revet ned – og murstenene lever videre som facade på Grøndalsvængets nye tilbygninger opført i 2018!

I 1963 kom Lersø-komplekset til – et par høje firkantede bygninger, som blev opført som turberkulose hospital. Og lige nu bliver der bygget et helt nyt hospital – og i den anledning har jeg lavet en plakat og en frise, der kobler de mange forskelligartede bygninger sammen. Nogle bygninger er ikke kommet med – fx. kom fysioterapien ikke med i denne omgang. Ej heller pølseboden på Ebba Lunds Vej!

På frisen er vi gået efter at få en kronologi i motivet – så det starter med de oprindelige bygninger og slutter med det nye hospital og psykiatri, som altså pt stadig kun er byggeplads. I frisen indgår også mennesker, hvor jeg har bestræbt mig på at få forskellige faggrupper med – sygeplejersker, læger, terapeuter, drift, køkken, reddere, laboranter – og gæster og patienter.

Se også hvad Licitationen skriver om projektet her!

Frisen hænger på byggehegnet på Ebba Lunds Vej.

Motivet kan fås som plakat i webshoppen.

Køkkenets smukke vindue fås som postkort her.

Motiverne er lavet ud fra de efterhånden ufattelig mange billeder, jeg har taget i området – af kunsten, blomsterne, bygningerne, kranerne, træerne, murstenene. Her er hovedbygningen, forbindelsesgangen, kapel, den ene port, vaskeri, køkken, pavillon, akutmodtagelsen, p-huset, Drysseriet, Den Sociale Blomsterhave, Laboratoriet, Lersø-komplekset, den nye psykiatri og det nye hospital.

Der er masser at se, når man går en tur i området! Besøg haverne som er nyrenoverede – sid på en bænk i den sociale blomsterhave.

Kig op, kig ned! Og her er der fire finurlige detaljer …og der er mange flere!

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *