JuleQUIZ 2022

Så er december og dermed tid til JULEQUIZ!
Jeg sætter lokalkendskabet på prøve – hver dag frem til Juleaften poster jeg et spørgsmål med udgangspunkt i Nordvest – og den, som kan give det rigtige svar, får et NV postkort, der som udgangspunkt hentes på Fuglekvarterets Fælleskafé! Skulle der være flere svar trækker jeg lod! Vinderen bliver offentliggjort på Facebook og Instagram!

NV julequiz er slut for i år!

Dejligt med så mange svar og kommentarer! Og sjovt at vi kender så mange detaljer fra smørrebrødpriser til gavle her i kvarteret! Vinderen af NV kalender 2023 er udtrukket – se i story på Instagram og facebook!
Vinderen blev Christine Grarup, som har svaret på rigtig mange af spørgsmålene! Og kalenderen kan hentes hos fællescafeen efter nytår – eller efter aftale 🥳

  24. december

  Juleaften – og sidste spørgsmål i NV JULEQUIZ! Gad godt at der var en biograf i kvarteret! Og det har der været – Bispebjerg Bio, som lukkede i 1973. Siden er bygningen blevet brugt til andre formål – hvilket?
  Tegningen af facaden hænger i dag i bygningens vindue!

  Ja – som mange andre nedlagte biografer blev salen omdannet til supermarked – i dag REMA! Elgiganten på Nørrebrogade var ligeledes biograf før i tiden.
  Og når man ser det fine gamle billede som Merete har delt – så kan man se Viggos Bar, som stadig ligger i bygningen! Og ja – det kunne være så fedt med en lokal biograf igen!!

   23. december

   Q:  Et udsalg af cigarer! Hvor finder man mon denne fine gamle facade reklame?

   A: Cigarudsalget – og sæbe & soda udsalg – ligger på hjørnet af Provstevej og Thoravej! Den skarpe iagttager spotter ‘Stop Jyden’ gavlen i spejlbilledet!

    22. december

    Q: Denne brune bygning husede frisørskolen fra 1977 til for nyligt – nu er det konsulentfirmaet Wunderman Thompson, der bruger lokalerne! Frisørskolen er dog ikke flyttet så langt væk – hvor til?

    A: Frisørskolen rykkede i 2018 over i stueetagen hos Rentemesterhaven på hjørnet af Rentemestervej/Glasvej/Frederiksborgvej.

     21. december

     Q: Særlig fin med sne på er denne skulptur af en ung kvinde med hænderne rakt mod himlen. Hun står på Bispebjerg Kirkegård på en af urnebegravelsespladserne og er skænket af en særlig forening – hvilken?

     A: Værkets navn er ‘Den lutrede sjæl, der bliver frigjort’ – og er skænket af Dansk Ligbrændingsforening og opstillet i 1941. Foreningen opstod i 1881 og arbejdede for at lovliggøre ligbrænding (frem for kistebegravelser) og eksisterer stadig under navnet Liv & Død. Kunstneren er Mathilius Schack Elo – og hans urne er nedsat ved skulpturen. Værket står i urnehaven mellem Dansekapellet og kolumbariet.

      20. december

      Q: Hvor finder man mon denne fine fjerede frue?

      A: På Grøndalsvængets Skole hvor de holder til længst henne mod Kærsangervej!

      …Og de indgår også i den collage jeg har lavet til skolen!

       19. december

       Q: Vibe Smørrebrød på Vibevej! Dyrlægens, fiskefilet, roastbeef… Der er altid travlt i frokostheatet her – hvad koster et stykke smørrebrød fra montren?

       A: De koster 20 kr pr. stk! …Og der er også æbleflæsk nu!

        18. december

        Q: Petersgården på Peter Ipsens Alle! Ipsen og senere hans enke drev virksomhed her – hvilken?

        A: Ja – Peter Ipsen (1815-1860) – og siden hans hustru Louise (1822-1905) – drev en keramik og terrakotta fabrik, dér hvor vejen ligger. Fabrikken bar navnet P. Ipsens Enkes Terracottafabrik under Louises ejerskab. Siden overtog sønnen – og fabrikken lukkede i 1955. Petersgården er opført i 1973.

         17. december

         Q: Et dørparti jeg gætter på, at mange af os har været igennem adskillige gange! Hvor er det – og hvad har bygningen været brugt til det seneste år?

         A: Vi kender Birkedommervej 43! Der har været Politistation, Socialpsykiatri, kulturhus, midlertidigt kontor for Lokaludvalget – og nu et super keramikværksted og AOF! Og det seneste år som kviktestcenter – og derfor har mange af os stået i kø netop her! Hanne vinder dagens kort ovre på FB!

          16. december

          Q: Ikke en NV julequiz uden Harry’s Place! Som man nok har bemærket, er den legendariske pølsevogn sat til salg! Ejeren har valgt at gå på pension og ønsker at finde en ny ejer, som vil føre den videre i samme ånd! Hvad er ejerens navn?

           15. december

           Q: ZUSA står for zusammen – og består ofte af udskårne dekorerede bogstaver som er sat op rundt omkring i byens mure. Hvor finder man denne her?

           A: Denne her sidder på Nordre Fasanvej – over for jysk!

            14. december

            Q: Mon ikke dette er Københavns flotteste omklædningsrum!? Hvor er det – og hvad mon det var, inden det blev til omklædningsrum?

            A: Det er nemlig et meget smukt rum, som er nænsomt ombygget til sit nuværende formål som omklædningsrum i Danskapellet. Dansekapellet er Bispebjerg gamle kapel og krematorium – og omklædningsrummene befinder si kælderen hvor urnerne blev opbevaret i nicherne rundt langs væggen. Merete vinder dagens kort for mest præcise svar!

             13. december

             Q: Jeg er vild med gavlmalerier – og dem er her heldigvis mange af! Her på hjørnet af Glasvej, hvor dette værk kom til sidste år. Hvem er kunstneren bag?

             A. Det er den danske kunstner Rasmus Eckhardt. Værket er blevet til i et samarbejde mellem Områdefornyelsen, ejerforeningen og kuratoren Jens-Petere Brask.

              12. december

              Q: Bispebjerg Hospitals helende haver åbnede i år efter en renovering! De er ret fantastiske – og de vandt med rette Berlingskes/AOKs pris for ‘Byens bedste byrum’.
              Hvad hed havearkitekten, som oprindeligt stod bag haveanlægget, da hospitalet blev opført tilbage i 1913?

              A: Havearkitekten er Edvard Glæsel (1858-1915). Glæsel arbejdede med flere prominente parker – bl.a. Bispebjerg Kirkegård og Rådhusets parkanlæg.

              Selve hospitalet er tegnet af Martin Nyrop.

               11. december

               Q: Disse fine industrihaller på Skaffervej blev renoveret og ombygget i 2007 hvor der bla blev monteret en rød container på toppen – hvilken stjernearkitekt stod bag?

               A: Tegnestuen PLOT med Bjarke Ingels (senere BIG). Det er svært at se fra gaden – men den røde container ligger oven på de to buede haller og forbinder dem.

               Bygningerne bruges af foreningen Sjakket, som arbejder med børn og unge fra socialt udsatte boligområder

                10. december

                Q: Irma på Smedetoften vandt i starten af året en fornem hæder! Hvilken?

                 9. december

                 Q: Det er ikke alle autoværksteder der stadig er autoværksteder! Hvor finder man denne fancy dør – som nok ikke har de store problemer med crashende fugle?

                 A: Det er galleri Nils Stærk på Glentevej! Galleriet ligger i et tidligere autoværksted – og nabogaragen huser galleri Nicolai Wallner!

                  8. december

                  Q: Tiden står stille her! Det digitale ur har vist det samme tidspunkt de sidste par år efterhånden – hvilket klokkeslæt viser displayet?

                  A: It’s always five o´clock somewhere! Bla. på Nordre Fasanvej! Klokken er 17.00 døgnet rundt!

                   7. december

                   Q: En sund sjæl i et sundt legeme! Hvor finder man denne inskription?

                   A: Det er skolegården på Bispebjerg Skole på Frederiksborgvej! Skolen er vist pt stadig lukket efter et angreb af skimmelsvamp. Den har ellers fungeret som opsamlingsskole for andre af kommunens skoler, når de har måtte lukke pga renovering.

                    6. december

                    Q: Fra gavlmaleri til skulptur! Hvor i kvarteret finder man den statue af Grundtvig?

                    A: Grundtvig står i aulaen på Tagensbo Skole! Skolen blev opført som Grundtvigsskolen – men efter en sammenlægning med Bispebjerg Skole fik den navnet Tagensbo.

                     5. december

                     Q: Der er kommet et nyt astonishing gavl-værk i bydelen! Hvor er det?

                     A: Som Stine påpeger så er det ikke ZUSA der står bag! Det er Ben Eine, der laver helt fabelagtige bogstaver! Og beliggenheden? Det er Glads gavl på Peter Ipsens Allé!

                      4. december

                      Q: Vi bliver ved Bispebjerg Hospital, hvor denne fine sygeplejerske står! Hvad er værkets navn?

                      A: ‘Den humane sygepleje’ af Jens Bregnø – opstillet i 1941.

                       3. december

                       Q: Denne del af Bispebjerg hospital kaldes Lersøpark komplekset – opført i 1954. Det blev oprindeligt bygget til behandling af en særlig sygdom – hvilken?

                       A: Bygningen blev opført som tuberkulose hospital! Da det stod færdigt var sygdommen dog nærmest udryddet, så det blev brugt til andre behandlingsformer!

                        2. december

                        Q: Så blev der tændt juletræer rundt omkring i bydelen – bla. her i går aftes! Men hvor er det?

                        A: Fuglekvarterets Fælleskafé på hjørnet af Nattergalevej og Vibevej!

                         1. december

                         Q: Dagens spørgsmål 1. december: Vi skal en tur på biblioteket, hvor der er kommet ny cafe! Hvad hedder cafeen og hvem står bag?

                         A: FLOK kantine – og det er de gode folk bag Fovl og Flere Fugle som står bag.
                         En kop kaffe koster 22 kr!

                          Julekort

                          Se i butikken