Kapernaumskirken 125 år

, ,

For 125 år siden indviedes en lille kirke på Frederikssundsvej – Kapernaumskirken. Arkitekten Valdemar Koch står bag flere kirkebyggerier fra perioden – bl.a. Kristkirken på Vesterbro og Sions Kirke på Østerbro.

Kapernaumskirken ligger klemt inde mellem spillehaller og frisører i dag – men da den blev bygget i 1895 har den ligget temmelig alene, da de fleste omgivende bygninger er af nyere dato. Boligerne der ligger hele vejen rundt om kirkebygningen er opført i 1930 – og senere er der tilmed tilføjet altaner, som er i første parket til kirketårnets daglige bimlen!

Jubilæumsugen

Kirken fejrer jubilæet i løbet af hele denne uge – med koncerter, gudstjeneste, middag og frokost – alt sammen i coronaens tegn med afstand og begrænset deltagerantal.

Jeg har – i samarbejde med præsten Stine, kirketjener Pernille og menighedsrådsmedlem Mogens – lavet invitationer og plakater for begivenheder. Udgangspunktet er en blanding af det klassiske og de moderne: et gammelt kobberstik af bygningen og mine illustrationer af kirken og de omgivende bygninger – fra 1885’s Fuglereden til Dortheavejs BIG byggeri fra 2018. Baggrundens mønster er lånt fra kirkens blomstrende mosaikmønstre.

Og for første gang har jeg set et af mine motiver som kage!

Nordvest anno 1890

Der er ikke så mange bygninger fra kirkens samtid i kvarteret. De fleste bygninger er kommet til senere – mange af dem i løbet af 1930’erne. I forbindelse med kirken blev der opført et børneasyl på Nordre Fasanvej – en børnehave for sognets mange småbørn. I dag en fin lille bygning i gule mursten …og sikkert en bygning som kunne være i fare for nedrivning!

Og så er der hjørnehuset her – Fuglereden, som netop er reddet fra nedrivning! Det er fra 1885 og må være en af de ældste bygninger i kvarteret.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *