For 125 år siden indviedes en lille kirke på Frederikssundsvej – Kapernaumskirken. Arkitekten Valdemar Koch står bag flere kirkebyggerier fra perioden – bl.a. Kristkirken på Vesterbro og Sions Kirke på Østerbro.

Kapernaumskirken ligger klemt inde mellem spillehaller og frisører i dag – men da den blev bygget i 1895 har den ligget temmelig alene, da de fleste omgivende bygninger er af nyere dato. Boligerne der ligger hele vejen rundt om kirkebygningen er opført i 1930 – og senere er der tilmed tilføjet altaner, som er i første parket til kirketårnets daglige bimlen!

Jubilæumsugen

Kirken fejrer jubilæet i løbet af hele denne uge – med koncerter, gudstjeneste, middag og frokost – alt sammen i coronaens tegn med afstand og begrænset deltagerantal.

Jeg har – i samarbejde med præsten Stine, kirketjener Pernille og menighedsrådsmedlem Mogens – lavet invitationer og plakater for begivenheder. Udgangspunktet er en blanding af det klassiske og de moderne: et gammelt kobberstik af bygningen og mine illustrationer af kirken og de omgivende bygninger – fra 1885’s Fuglereden til Dortheavejs BIG byggeri fra 2018. Baggrundens mønster er lånt fra kirkens blomstrende mosaikmønstre.

Og for første gang har jeg set et af mine motiver som kage:

Nordvest anno 1890

Der er ikke så mange bygninger fra kirkens samtid i kvarteret. De fleste bygninger er kommet til senere – mange af dem i løbet af 1930’erne. I forbindelse med kirken blev der opført et børneasyl på Nordre Fasanvej – en børnehave for sognets mange småbørn. I dag en fin lille bygning i gule mursten …og sikkert en bygning som kunne være i fare for nedrivning!

Og så er der hjørnehuset her – Fuglereden, som netop er reddet fra nedrivning! Det er fra 1885 og må være en af de ældste bygninger i kvarteret.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *